napsugarzas.hu

egy oldal a biztonságos napozásért

A Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület állásfoglalása
az Ózon Világnapja alkalmából

Budapest, 2013. szeptember 16.


A Föld számos országában emlékeznek meg ezen a napon arról, hogy 1986. szeptember 16-án az ENSZ 46 tagállama Montrealban aláírta az ózonkárosító anyagok kibocsátásának korlátozásáról szóló jegyzőkönyvet. Ez a nemzetközi egyezmény azóta is az egyik legeredményesebb nemzetközi jogi eszköz, amelyhez ma már a világ összes országa csatlakozott, és amely egy jó példa arra, hogy a különböző országok képesek a közös cselekvésre egy a világon mindenkit fenyegető veszély elhárítása érdekében.
 
Ez a nap azonban alkalmat ad arra is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ózonréteg elvékonyodása miatt a Napból a Földre érkező megnövekedett ultraibolya (UV) sugárzás miatt, az elmúlt évtizedekben többszázezer ember vesztette el az életét és több millió ember vesztette el a látását. Ezen kívül számos további betegség alakult ki az erős UV sugárzás következtében. A WHO előrejelzései alapján – amennyiben nem történnek érdemi változások - az elkövetkező évtizedekben a halálesetek és betegségek számának további növekedésére lehet számítani. A tudományos kutatások eredményei alapján azt is tudjuk, hogy az állatok és a növények egészségét – is ezen keresztül az ember és az egész élővilág harmonikus működését - is veszélyezteti ez a sugárzás. Az ózonréteg elvékonyodása miatt a tárgyi világot is komoly károsodás éri, amely számottevő anyagi veszteséget okoz. Mindezek alapján az ózonréteg elvékonyodása az egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófának tekinthető, annak ellenére, hogy ez nem egy rövid idő alatt bekövetkező változás volt. Ennek a változásnak a következményei azért különösen súlyosak, mert a hatásai várhatóan az elkövetkező évtizedekben is érvényesülni fognak. A Montreali Jegyzőkönyv aláírása után radikálisan csökkent az ózonkárosító anyagok kibocsátása és megkezdődött az ózonréteg lassú regenerálódása, de az UV sugárzás erőssége ennek ellenére nem csökkent.
 
Az elmúlt évtizedekben számos országban tettek erőfeszítéseket a kockázatok csökkentése érdekében, és ezért alakult meg 2009-ban a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület is. Az összes eddigi erőfeszítés ellenére egyetlen országban sem sikerül ehhez a természetben történt változáshoz alkalmazkodni. Ezért a mai napon újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy mit tehetünk a saját és mások egészségének védelmének érdekében. Ezt már sokan és sokszor megtették, de mégis úgy gondoljuk, hogy ez a tájékoztató hozzájárulhat ahhoz, hogy az egész ország az eddigieknél jobban tudjon alkalmazkodni a nehezen érzékelhető, de nagyon súlyos következményekkel járó megváltozott természeti körülményekhez.
 
Kiemelt fontosságúnak tarjuk annak hangsúlyozását, hogy az UV sugárzás, valamint egyes hatásai, - elsősorban a rákkeltő és hályogképző hatása - az emberi szervezet számára közvetlenül nem érzékelhető!
 
Ezért javasoljuk mindenkinek, aki a nyári hónapokban a szabadban tartózkodik, hogy rendszeresen figyelje az UV sugárzásról szóló tájékoztató adatokat. A Testület határozott célja annak elérése, hogy Magyarországon az UV sugárzásról szóló adatok a nyári hónapokban az időjárás-jelentések részei legyenek.
 
Fontosnak tarjuk annak hangsúlyozását is, hogy az UV sugárzás kedvező élettani hatásai mellett (D vitamin képződés) a káros hatások életünk során összeadódnak szervezetünkben. Ezért javasolják az orvosok, figyeljünk arra, hogy megtanuljuk a helyes napozás szabályait, minél kevesebb időt töltsünk közvetlen napsugárzásnak kitéve azokban a napszakokban, amikor legerősebb a napsugárzás. Különösen azok számára hasznosak ezek a javaslatok, akik nyáron sok időt töltenek a szabadban: a gyerekek, a szabadban dolgozók, a sportolók és nyaralók. Ezt a célt szolgálják a már Magyarországon jól ismert tanácsok többek között az öltözködésről és a napi szabadban tartózkodás tudatos átgondolásáról.
 
Ezen kívül azt javasoljuk mindazoknak, akiket ez a kérdés érdekel, hogy látogassák meg Testület honlapját – www.napsugarzas.hu - ahol a ezekkel a kérdésekkel foglalkozó legújabb tudományos eredményekről kaphatnak tájékoztatást.

A különböző szakterületeken az UV sugárzással foglalkozó szakembereket pedig arra kérjük, hogy támogassák a Testület munkáját, amely így lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző szakterületeken felhalmozott tudás, egységes egész tudássá váljon. Ez a közös ismeretanyag szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország minél jobban alkalmazkodni tudjon ahhoz, hogy az ózonréteg védő hatása meggyengült.


Dr. Páldy Anna
elnök
Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület

 

 

Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület
 
A természet és a társadalom kapcsolata az elmúlt évszázadokban jelentősen megváltozott. Magyarországon a legtöbb embert a megváltozott viszonyok ártalmas következményei közül - az ózonréteg elvékonyodása miatt - a Napból a Földre érkező erős UV- sugárzás egészséget veszélyeztető szintje érinti.

A nemzetközi gyakorlatban szokatlan gyorsasággal megszülettek azok az ENSZ tagállamok által aláírt megállapodások, amelyek az ózonréteg elvékonyodását okozó gázok kibocsátását korlátozták. Az ózonréteg védelme érdekében tett lépések ellenére arra kell számítanunk, hogy a Napból a Földre érkező erős ultraibolya sugárzás még évtizedeken keresztül veszélyezteti egészségünket és életünket. Ezért indította el a WHO Sun protection (Nap védelem) elnevezésű programját, és ezért kezdte meg tevékenységét hasonló céllal számos nemzetközi és országos szervezet is. Ezek a szervezetek a természetben történt változáshoz való megfelelő társadalmi alkalmazkodást kívánják elősegíteni.

Magyarországon már évek óta folyamatosan jelennek meg azok a tudományos közlemények, amelyek az UV- sugárzás káros következményeire és ezek megelőzésének lehetőségeire hívják fel a figyelmet és a sajtó is gyakran foglalkozik ezzel a kérdéssel. Mindezek ellenére – számos más országhoz hasonlóan - Magyarországon is folyamatosan nő az ultraibolya sugárzással összefüggő betegségek (elsősorban bőrdaganatok, szembetegségek és immungyengeség) és halálesetek száma. Az UV - sugárzás egészségügyi ártalmaival és a megelőzés lehetőségeivel foglalkozó szakemberek ezért határozták el 2009-ben, hogy megalapítják a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testületet.
 
A Testület céljai
 
  1. A különböző szakterületeken felhalmozott ismeretek alapján a kialakult helyzetet elemző és a szükséges óvintézkedéseket bemutató szakmai anyagok készítése.
  2. Az elkészült tanulmányok alapján azoknak az intézményeknek tájékoztatása, amelyeknek az átlagosnál nagyobb a lehetősége a természetes ultraibolya sugárzás miatt kialakult kockázatok csökkentésére.
  3. A hazai és a nemzetközi tudományos eredmények folyamatos nyomon követése és ezeknek az eredményeknek egy mindenki számára hozzáférhető helyen való megjelentetése (www.napsugarzas.hu).
  4. Az érintett Minisztériumok folyamatos tájékoztatása a legújabb tudományos eredményekről és a nemzetközi szinten alkalmazott új megoldásokról. társadalom alkalmazkodóképességének erősítése. Ennek érdekében a megváltozott körülmények minél pontosabb és részletesebb ismertetése, a megelőzés lehetőségeinek bemutatása és ezek alkalmazásának elősegítése.

 

A Testület céljainak megvalósításhoz kérjük mindazok támogatást, akik ezekkel a célokkal egyetértenek és azt támogatni kívánják.
A Testület elnökségi tagjai
 
Antal Z. László, szociológus, a Testület elnöke
MTA Szociológiai Kutatóintézete, Éghajlatváltozás Kutatóműhely vezetője, kandidátus
Elérhetősége: tel.: 244-7083, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bakos József, osztályvezető
OSSKI, Optikai és Lézersugárzások Osztálya
Elérhetősége: tel.: 482-2019, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Németh János, tanszékvezető egyetemi tanár
Semmelweis Egyetem, Szemészeti Klinika
Elérhetősége:303-9435, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Páldy Anna, igazgatóhelyettes főorvos
Országos Környezetegészségügyi Intézet, kandidátus
Elérhetősége: tel.: 06-30-427-2125, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Polacsek Györgyi, tanár, a Testület alelnöke
Magyar Vöröskereszt
Elérhetősége: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tóbiás Richárd, közgazdász, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke
Magyar Látszerész Szövetség
Elérhetősége: tel.:320-3083, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tóth Zoltán, légkörfizikus, meteorológus, a Testület alelnöke
Országos Meteorológiai Szolgálat
Elérhetősége: tel.:06-20-572-4261, 346-4857, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Wikonkál Norbert, egyetemi docens
Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani- és Bőronkológiai Klinika, PhD, med. habil.
Elérhetősége: tel.:06-20-825-8862, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.