Hogyan állapítható meg, hogy milyen a bőrtípusunk ?

Bőrünk alapszíne, szemünk és hajunk színe és szeplősödére való hajlamunk alapján meghatározható az, hogy milyen mértékben vagyunk érzékenyek a napsugárzásra, illetve az is, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon a leégés veszélye nélkül. Bőrtípusunk ismerete segít a megfelelő védekezés kialakításában is. Általános szabály az, hogy minél világosabb a bőrünk színe, annál nagyobb veszélyt jelent számunkra az UV sugárzás és ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt.
A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első négy típus fordul elő, így csak ezek jellemző tulajdonságait tüntetjük fel a továbbiakban. Az alábbi kép segítségével kezünk színét a képen látható bőrszínekkel összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy melyik típushoz tartozunk.

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemzõ tulajdonságai:

Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. bőrtípus
Bőr Feltűnően világos Világos Világos, világosbarna Világosbarna
Haj Vörös, szőke Világos vagy közép szőke Barna Sötétbarna vagy fekete
Szem Világoskék vagy zöld Kék, szürke vagy zöld Barna Barna
Szeplők Erősen Ritkán Nincsenek Nincsenek
Leégés Nagyon fájdalmas Fájdalmas Ritkábban fájdalmas Alig fájdalmas
A bőr reakciója a napra Mindig gyorsan leég, és nem barnul Könnyen leég, nagyon nehezen barnul Jól barnul, csak intenzív napsugárzásban ég le Gyorsan erősen barnul igen ritkán ég le
UV érzékenység Nagyon érzékeny Érzékeny Kevésbé érzékeny Kevésbé érzékeny

 

Hogyan állapítható meg a leégés kockázata?

Ha beazonosítottuk a bőrtípusunkat, és ismerjük a napi UV index értékét, akkor sokkal pontosabban, és részletesebben meg tudjuk határozni a leégés kockázatát, és a megelőzés módját. Ebben van segítségünkre az alábbi táblázat.

A napfény hatása a bőrre

Van-e a bőrnek saját védekezése a napsugárzással szemben?

Igen, de ez a védekezés csak hosszabb távon alakul ki, és a bőr önvédelmi képességének is vannak határai, így nem nyújt tökéletes biztonságot számunkra. A bőrünknek kettős védelmi rendszere van a napsugárzással szemben. Ultraibolya sugárzás hatására a barnás színét adó festékanyag termelődése fokozódik. Így egyre nagyobb számban kerülnek a hám festéktermelő sejtjei a felsőbb bőrrétegekbe, és a festékanyag is egyre nagyobb mennyiségben képződik. A bőrünket ezek barnára színezik, és az UV sugarak elleni védőszűrőt képeznek. A bőrünk másik védekezési stratégiája az, hogy UV sugárzás hatására megvastagszik, pontosabban vastagabb szaruréteget növeszt, amely elnyeli az ultraibolya sugarak egy részét. Így kialakul egy kéreg, amely részben védi a testet az UV sugaraktól.
Hi, I’m Kovácsi Irénke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük