NapsugárzásvédelemWebáruház

Mit értünk a tűz típusa alatt, amikor tűzoltó készüléket választunk

A tűzoltó készülék kiválasztásakor a „tűz típusa” alatt azt értjük, hogy milyen anyagok vagy anyagtípusok égnek a tűzben. A tüzeket különböző típusokba sorolják az éghető anyagok jellegzetességei és azokat égetési tulajdonságai alapján. A tűz típusa meghatározza, hogy milyen típusú oltóanyagot vagy tűzoltó készüléket kell használni annak eloltásához. A tűz típusait általában az alábbi kategóriákba sorolják:

  1. A-típusú tűz (szilárd anyagok tüze): Ide tartoznak az olyan szilárd anyagok, mint például fa, papír, szövet vagy műanyag. Az A-típusú tűzeket általában vízzel vagy habbal lehet oltani.
  2. B-típusú tűz (folyékony üzemanyagok tüze): Ezek a tüzek olyan folyékony anyagokból keletkeznek, mint például benzin, olaj vagy zsír. A B-típusú tüzek oltásához habszappan, habképző vagy CO2 (szénsav) készüléket lehet használni.
  3. C-típusú tűz (elektromos tüzek): Az elektromos berendezésekből vagy vezetékekből keletkező tüzeket nevezik C-típusú tüzeknek. Ezeket a tüzeket CO2 vagy por oltókészülékkel lehet oltani, mivel ezek a készülékek nem vezetik az elektromosságot.
  4. D-típusú tűz (fémek tüze): A D-típusú tüzek olyan fémekből származnak, mint például magnézium, nátrium vagy titán. Az ilyen tüzek oltásához speciális tűzoltó készülékeket vagy oltóanyagokat kell használni, amelyek nem reagálnak a fémekkel, és képesek azokat elfojtani.
  5. K-típusú tűz (konyhai tüzek): A konyhában keletkező tüzeket K-típusú tüzeknek nevezik. Ezeket a tüzeket habszappannal vagy olyan készülékkel lehet oltani, amely speciálisan kifejlesztett a konyhai tüzekhez.

A tűz típusának helyes azonosítása és a megfelelő tűzoltó készülék típusának kiválasztása létfontosságú a tűz gyors és hatékony eloltásához. Helytelen típusú oltóanyag vagy készülék használata veszélyes lehet, és további tűzveszélyt okozhat.

Hi, I’m Kovácsi Irénke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük