Napsugárzásvédelem

A Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület állásfoglalása

az Ózon Világnapja alkalmából
Budapest, 2013. szeptember 16.

 

A Föld számos országában emlékeznek meg ezen a napon arról, hogy 1986. szeptember 16-án az ENSZ 46 tagállama Montrealban aláírta az ózonkárosító anyagok kibocsátásának korlátozásáról szóló jegyzőkönyvet. Ez a nemzetközi egyezmény azóta is az egyik legeredményesebb nemzetközi jogi eszköz, amelyhez ma már a világ összes országa csatlakozott, és amely egy jó példa arra, hogy a különböző országok képesek a közös cselekvésre egy a világon mindenkit fenyegető veszély elhárítása érdekében.
Ez a nap azonban alkalmat ad arra is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ózonréteg elvékonyodása miatt a Napból a Földre érkező megnövekedett ultraibolya (UV) sugárzás miatt, az elmúlt évtizedekben többszázezer ember vesztette el az életét és több millió ember vesztette el a látását. Ezen kívül számos további betegség alakult ki az erős UV sugárzás következtében. A WHO előrejelzései alapján – amennyiben nem történnek érdemi változások – az elkövetkező évtizedekben a halálesetek és betegségek számának további növekedésére lehet számítani. A tudományos kutatások eredményei alapján azt is tudjuk, hogy az állatok és a növények egészségét – is ezen keresztül az ember és az egész élővilág harmonikus működését – is veszélyezteti ez a sugárzás. Az ózonréteg elvékonyodása miatt a tárgyi világot is komoly károsodás éri, amely számottevő anyagi veszteséget okoz. Mindezek alapján az ózonréteg elvékonyodása az egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófának tekinthető, annak ellenére, hogy ez nem egy rövid idő alatt bekövetkező változás volt. Ennek a változásnak a következményei azért különösen súlyosak, mert a hatásai várhatóan az elkövetkező évtizedekben is érvényesülni fognak. A Montreali Jegyzőkönyv aláírása után radikálisan csökkent az ózonkárosító anyagok kibocsátása és megkezdődött az ózonréteg lassú regenerálódása, de az UV sugárzás erőssége ennek ellenére nem csökkent.
Az elmúlt évtizedekben számos országban tettek erőfeszítéseket a kockázatok csökkentése érdekében, és ezért alakult meg 2009-ban a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület is. Az összes eddigi erőfeszítés ellenére egyetlen országban sem sikerül ehhez a természetben történt változáshoz alkalmazkodni. Ezért a mai napon újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy mit tehetünk a saját és mások egészségének védelmének érdekében. Ezt már sokan és sokszor megtették, de mégis úgy gondoljuk, hogy ez a tájékoztató hozzájárulhat ahhoz, hogy az egész ország az eddigieknél jobban tudjon alkalmazkodni a nehezen érzékelhető, de nagyon súlyos következményekkel járó megváltozott természeti körülményekhez.
Kiemelt fontosságúnak tarjuk annak hangsúlyozását, hogy az UV sugárzás, valamint egyes hatásai, – elsősorban a rákkeltő és hályogképző hatása – az emberi szervezet számára közvetlenül nem érzékelhető!
Ezért javasoljuk mindenkinek, aki a nyári hónapokban a szabadban tartózkodik, hogy rendszeresen figyelje az UV sugárzásról szóló tájékoztató adatokat. A Testület határozott célja annak elérése, hogy Magyarországon az UV sugárzásról szóló adatok a nyári hónapokban az időjárás-jelentések részei legyenek.
Fontosnak tarjuk annak hangsúlyozását is, hogy az UV sugárzás kedvező élettani hatásai mellett (D vitamin képződés) a káros hatások életünk során összeadódnak szervezetünkben. Ezért javasolják az orvosok, figyeljünk arra, hogy megtanuljuk a helyes napozás szabályait, minél kevesebb időt töltsünk közvetlen napsugárzásnak kitéve azokban a napszakokban, amikor legerősebb a napsugárzás. Különösen azok számára hasznosak ezek a javaslatok, akik nyáron sok időt töltenek a szabadban: a gyerekek, a szabadban dolgozók, a sportolók és nyaralók. Ezt a célt szolgálják a már Magyarországon jól ismert tanácsok többek között az öltözködésről és a napi szabadban tartózkodás tudatos átgondolásáról.
Ezen kívül azt javasoljuk mindazoknak, akiket ez a kérdés érdekel, hogy látogassák meg Testület honlapját – www.napsugarzas.hu – ahol a ezekkel a kérdésekkel foglalkozó legújabb tudományos eredményekről kaphatnak tájékoztatást.
A különböző szakterületeken az UV sugárzással foglalkozó szakembereket pedig arra kérjük, hogy támogassák a Testület munkáját, amely így lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző szakterületeken felhalmozott tudás, egységes egész tudássá váljon. Ez a közös ismeretanyag szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország minél jobban alkalmazkodni tudjon ahhoz, hogy az ózonréteg védő hatása meggyengült.
Hi, I’m Kovácsi Irénke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük