Napsugárzásvédelem

Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület

A természet és a társadalom kapcsolata az elmúlt évszázadokban jelentősen megváltozott. Magyarországon a legtöbb embert a megváltozott viszonyok ártalmas következményei közül – az ózonréteg elvékonyodása miatt – a Napból a Földre érkező erős UV- sugárzás egészséget veszélyeztető szintje érinti.

A nemzetközi gyakorlatban szokatlan gyorsasággal megszülettek azok az ENSZ tagállamok által aláírt megállapodások, amelyek az ózonréteg elvékonyodását okozó gázok kibocsátását korlátozták. Az ózonréteg védelme érdekében tett lépések ellenére arra kell számítanunk, hogy a Napból a Földre érkező erős ultraibolya sugárzás még évtizedeken keresztül veszélyezteti egészségünket és életünket. Ezért indította el a WHO Sun protection (Nap védelem) elnevezésű programját, és ezért kezdte meg tevékenységét hasonló céllal számos nemzetközi és országos szervezet is. Ezek a szervezetek a természetben történt változáshoz való megfelelő társadalmi alkalmazkodást kívánják elősegíteni.

Magyarországon már évek óta folyamatosan jelennek meg azok a tudományos közlemények, amelyek az UV- sugárzás káros következményeire és ezek megelőzésének lehetőségeire hívják fel a figyelmet és a sajtó is gyakran foglalkozik ezzel a kérdéssel. Mindezek ellenére – számos más országhoz hasonlóan – Magyarországon is folyamatosan nő az ultraibolya sugárzással összefüggő betegségek (elsősorban bőrdaganatok, szembetegségek és immungyengeség) és halálesetek száma. Az UV – sugárzás egészségügyi ártalmaival és a megelőzés lehetőségeivel foglalkozó szakemberek ezért határozták el 2009-ben, hogy megalapítják a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testületet.

A Testület céljai
  1. A különböző szakterületeken felhalmozott ismeretek alapján a kialakult helyzetet elemző és a szükséges óvintézkedéseket bemutató szakmai anyagok készítése.
  2. Az elkészült tanulmányok alapján azoknak az intézményeknek tájékoztatása, amelyeknek az átlagosnál nagyobb a lehetősége a természetes ultraibolya sugárzás miatt kialakult kockázatok csökkentésére.
  3. A hazai és a nemzetközi tudományos eredmények folyamatos nyomon követése és ezeknek az eredményeknek egy mindenki számára hozzáférhető helyen való megjelentetése (www.napsugarzas.hu).
  4. Az érintett Minisztériumok folyamatos tájékoztatása a legújabb tudományos eredményekről és a nemzetközi szinten alkalmazott új megoldásokról. társadalom alkalmazkodóképességének erősítése. Ennek érdekében a megváltozott körülmények minél pontosabb és részletesebb ismertetése, a megelőzés lehetőségeinek bemutatása és ezek alkalmazásának elősegítése.

 

A Testület céljainak megvalósításhoz kérjük mindazok támogatást, akik ezekkel a célokkal egyetértenek és azt támogatni kívánják.
Hi, I’m Kovácsi Irénke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük